Rólunk  |  Ajánlataink  |  Galéria  |  Elérhetőségeink
   AJÁNLATAINK - Böjttábor
<h1>Böjttábor, böjt</h1>
  Buchinger-féle böjt


  Gyakran érzi magát feszültnek, idegesnek? Szeretne kiszállni a mindennapos rohanásból, túl sok a stressz az életében, szeretne belső nyugalmat találni? Szükségét érzi, hogy szervezetét megtisztítsa, salaktalanítsa rendszertelen életmódja, rossz étkezési szokásai miatt? Jöjjön böjtölni!

  A böjttábor programjáról:


  Helyszín:
  Nyírábrány, Aranyalma Panzió és Egészség Centrum (www.aranyalmapanzio.hu)

  A Nyírség természeti szépsége, a dombos, erdős táj, tavasszal az akácvirágzás, ősszel a tölgyes erdők színpompája a csend és a nyugalom ideális hátteret nyújtanak a böjtöléshez.
  Tábor ideje:
  2007. Július 6-13 és 2007. Augusztus 17-24.
  A tábor vezetője:
  Bánfi Ildikó okleveles böjttanácsadó és mentálhigiénés szakember
  Szállás, elhelyezés:
  Két- háromágyas, fürdőszobás szobákban.
  A program
  minden napon pontosan felépített előadásokat, mozgásprogramot, gyakorlati foglalkozásokat, jógát, relaxációt biztosít.
  Érdeklődés és jelentkezés:
  Bánfi Ildikó 30/ 312-8390, banfi@tvnetwork.hu
  A tábor díja: 47.000 Ft
  mely magába foglalja a szállást, a programokat szakképzett böjtvezető irányításával, egy masszázst, szauna használatot, autogén tréninget , CHI gép használatát, ásványvizek, gyógyteák és zöldséglevesek fogyasztását és három böjt felépítő étkezést. Jelentkezéseket csak korlátozott számban, a feliratkozás sorrendjében, 7.000 Ft foglaló befizetésével tudunk elfogadni.

  Ezen túl van lehetőség sajátköltségen szolárium és jacuzzi használatra is a panzióban. Szolárium: 290Ft/ 6 perc, Jacuzzi: 800 Ft/ 30 perc.

  A programokról
  Naponta reggel 8-tól este 18 óráig tartanak a programok. A táborban böjtölünk, szilárd táplálékot nem fogyasztunk, sok folyadékot: ásványvizet és gyógyteákat iszunk. Az ásványi anyagok pótlására naponta kétszer eszünk zöldséglevest (a leves nem tartalmaz szilárd összetevőt). Sokat kirándulunk, tornázunk, könnyű jógagyakorlatokat végzünk, s a kiadós pihenések sem hiányoznak a napi programból. Esténként szaunázunk, ezzel is a bőrön történő kiválasztást serkentjük. Naponta beszélünk a böjt hatásairól, ill. mi történik a szervezetünkben a böjt során, megbeszéljük a böjt során szerzett tapasztalatokat. Rendszeresen végzünk relaxációs gyakorlatokat, és önismereti játékokat.
  Hogyan készüljünk a böjtre?
  Fontos, hogy a böjtre lelkileg és fizikailag is felkészüljön. Tűzzön ki célt, amiért böjtöl, hangolódjon rá lelkileg erre az egy hétre, gondolja végig mi-mindentől akar megszabadulni, mit szeretne lelki, érzelmi szinten elengedni, legyen nyitott. Fizikai szinten az étkezéssel tudja leginkább előkészíteni a böjtöt. A böjtöt megelőző néhány napon már csak könnyű ételeket (pl.: párolt zöldségek, gabonafélék, burgonya, joghurt, kefír,) fogyasszon, s az adagokat is mérsékelje a szokásoshoz képest, ezen kívül a sózást és fűszerezést is csökkentse. Az élvezeti cikkeket (édesség, kávé, alkohol, cigaretta) és a húsfogyasztást kerülje a böjtöt megelőző napokban. Ezen kívül legalább két liter folyadékot - lehetőleg szénsavmentes ásványvíz formájában - fogyasszon naponta.
  Mit hozzon magával?
  Könnyű, kényelmes ruhákat (lehetőleg pamut ruhákat, tréningruhát), meleg zoknikat (mindenből egy kicsit többet, mint egyébként szokott). Kiránduláshoz kényelmes lábbelit, meleg és vízhatlan külső ruházatot. Benti használatra teremcipőt. Melegvizes palackot (gyógyászati-segédeszköz boltokban kapható). Két, három kis törölközőt májpakoláshoz. Füzetet, melybe leírja tapasztalatait, gondolatait, s a hasznos tudnivalókat.

  Mi a böjt?
  "A böjtölés a legnagyobb orvosság."

  /Paracelsus/


  A böjt, vagyis a táplálékfelvételről való önkéntes részleges vagy teljes lemondás- az emberiség legősibb gyógymódja. A böjt egy módszer a testi, lelki és szellemi megtisztulásra. A böjt egy intenzív belső nagytakarítás. A böjtnek évezredes hagyománya van: minden vallás kihasználta a böjt testet, lelket, szellemet erősítő hatását. A híres ókori orvosok, pl. Hippokratész óriási gyógyító erőt tulajdonított a böjtnek, és kiterjedten alkalmazta azt. A böjt a múlt század végén ismét az orvosi érdeklődés középpontjába került. A böjt élettanára vonatkozó kutatások eredményei lehetővé tették, hogy a böjt a betegségmegelőzés egyik legjobb módszerévé fejlődjék (preventív böjt), illetve egy egész sor betegség gyógyítására is alkalmassá véljék (gyógyító böjt). Bebizonyosodott, hogy mind az egészséges, mind a már megbetegedett anyagcserére kifejezetten jótékony hatással van az időközönként beiktatott tehermentesítés.

  Böjt során a szervezet saját magából él, felhasználja a felhalmozódott káros és fölösleges anyagokat.
  A böjtölő saját, tudatos elhatározásából egy előre meghatározott ideig nem vesz magához külsőélelmet, hanem csak vizet, gyógyteákat fogyaszt igen nagy mennyiségben. Ezalatt a szervezet a működéséhez szükséges energiát nem külső energiaforrásból, hanem az előzőleg elraktározott anyagokból biztosítja. Dr. Otto Buchinger a modern böjtterápia atyjának alapkutatásaiból tudjuk, hogy testünk először a károsat, majd a beteget és végül a fölöslegeset bontja le. A szervezet saját működéséhez szükséges anyagok rendkívül hosszú ideig érintetlenek maradnak. Testünk ezáltal megtisztul az őt terhelő káros és fölösleges anyagoktól. Vagyis böjt segítségével ki lehet takarítani a szervezetből a felhalmozott káros lerakódásokat (pl. az érelmeszesedést vagy arthritist, reumás betegségeket okozó anyagokat, az állandóan keletkező, és később daganatos betegséget okozó elfajult sejteket), illetve meg lehet szabadulni a zsír formájában lerakódott fölösleges kilóktól. A böjt tehát egy módszer a szervezet belső takarítására. Azzal, hogy a szervezet lebontja a fölösleges anyagokat, egy egész sor pozitív változást okoz az anyagcserében: csökken a testsúly, csökken a vérnyomás, csökken a koleszterin és triglicerid, erősödik az immunrendszer, ellenállóbbá válik a szervezet a kórokozókkal szemben. Mivel böjt alatt a gyomor-, bélrendszer nyugalomban van, lehetősége van a regenerációra, így rendbe jöhetnek a krónikus emésztőszervi problémák. A zsírszövetben lerakódott salakanyagok is kiürülnek, a narancsbőr észrevehetően javul. Ezért a böjtöt kés nélküli műtétnek is nevezik.
  Mit nyerhet a böjt által?
  A böjt a legegyszerűbb, leggyorsabb és legkönnyebb módszer, hogy megszabaduljunk a fölösleges kilóktól.

  A böjt alkalmas arra, hogy új, öntudatosabb és felelősségteljesebb életformát sajátítsunk el.

  A böjt megszépíti a bőrt, rugalmassá teszi a kötőszöveteket.

  A böjt alkalmas a legtöbb civilizációs betegség megelőzésére, sőt - bizonyos körülmények között - azok gyógyítására.

  A böjt kiválóan alkalmas a testi és szellemi teljesítőképesség fokozására.

  A böjt a legjobb módszer arra, hogy méregtelenítsük és salaktalanítsuk szervezetünket.
  A böjt nem éhezés!
  Fontos, hogy a böjtre lelkileg és fizikailag is felkészüljön. Ha a böjtöt pszichés ráhangolódással megfelelően előkészítik és helyesen végzik, a szervezet saját belső tartalékaiból táplálkozik. Ilyenkor nincs éhségérzet.
  Ki böjtölhet?
  Fontos, hogy a böjtre lelkileg és fizikailag is felkészüljön. Általában azt lehet mondani, hogy preventív, tehát egészségmegtartó, betegségmegelőző céllal minden egészséges felnőtt ember böjtölhet, akinek erre igénye van. Ismét hangsúlyozni kell, hogy a böjt - önkéntes lemondás, tehát a böjt alapfeltétele, hogy a böjtölő saját elhatározásából kezdjen el böjtölni. Aki bármilyen okból nem képes erre a belátásra, az nem böjtölhet.
  Ki nem böjtölhet?
  Fontos, hogy a böjtre lelkileg és fizikailag is felkészüljön. Vannak bizonyos betegségek és állapotok, amelyek fennállása esetén tilos böjtölni. Nem böjtölhetnek mindazok, akik nem képesek belátni a böjt jelentőségét, nem képesek meghozni a böjtöléshez szükséges önálló döntést. Ilyenek mindazok az állapotok, amelyek erősen befolyásolják a szellemi képességet, mint bizonyos elmebetegségek, skizofrénia, pszichotikus állapotok, súlyos agyér-elmeszesedés, Alzheimer betegség, stb. Szintén tilos böjtölni mindazon betegségek esetében, amelyeknél a beteg szervezetnek nincs elég tartaléka. Ilyenek pl. a súlyos testi és lelki kimerültségi állapotok, a műtét utáni lábadozás. A böjt abszolút ellenjavallatait képezik az anyagpusztulással járó megbetegedések, mint a TBC, rák, súlyos pajzsmirigytúltengés. További betegségek, amelyek fennállása esetén tilos böjtölni, az aktív gyomor- és nyombélfekély, a szívbelhártya- és szívizomgyulladás, az egyes típusú cukorbetegség. A böjt alatt fokozott mértékben kerülnek különböző savanyú anyagcsere termékek a vérbe. A vér vegyhatása azonban nem változhat. A savak közömbösítésében a vese játssza a legfontosabb szerepet. Ezért vesebetegek sem böjtölhetnek. Nem böjtölhetnek gyerekek 14 év alatt, és a terhes- és szoptatós kismamák.

  Szeretettel várom jelentkezésüket!
  Bánfi Ildikó

  30/312-8390, banfi@tvnetwork.hu

© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.